Dankzij de inzet van de vrijwillige monumentengidsen van Gilde Zutphen kan het Erfgoedcentrum van de gemeente Zutphen steeds meer monumenten openstellen. Afgelopen jaar namen daar bijna 30.000 bezoekers een kijkje. Ruim 10.000 mensen meer dan in 2021.

De Burgerzaal is al een paar jaar een grote trekpleister, toeristen lopen gemakkelijk binnen en ook inwoners vinden het interessant om binnen te kijken. Wie geen hoogtevrees heeft, kon afgelopen jaar ook de Wijnhuistoren beklimmen. De gids vertelt alles over het carillon, de toren en het wijnhuis. Tijdens Open Monumentendag kregen liefhebbers bovendien de kans om in de Bourgonjetoren te kijken en het was, verdeeld over het jaar, drie keer mogelijk om op de Berkelpoort te komen. Nieuw in 2022 was de samenwerking met de Sint-Janskerk. “Zutphen heeft een enorm rijk erfgoed, met talloze monumenten. Dat maakt Zutphen uniek. Daarbij vinden wij het belangrijk dat wij dat unieke erfgoed ook kunnen tonen aan de wereld. Prachtig dat dankzij de inzet van de vrijwilligers van ’t Gilde bezoekers zich ook kunnen vergapen aan onze historie. Dat maar meer monumenten opengesteld mogen worden,” aldus Wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen

De openstelling is mogelijk dankzij de monumentengidsen van Gilde Zutphen, een groeiende groep vrijwilligers. Ze nodigen mensen uit binnen te komen, beantwoorden vragen en verwijzen bezoekers ook graag naar andere bezienswaardigheden. De meeste monumenten gaan na de winter, op 1 april, weer open, maar de Burgerzaal is ook nu elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De planning is dat de Wijnhuistoren, na een renovatie, vanaf eind februari weer te beklimmen is.

© Foto: Erfgoedcentrum Zutphen