De monumenten van de gemeente Zutphen hebben dit jaar al een recordaantal bezoekers getrokken. Met meer dan 30.000 bezoekers zijn ze nu al, met nog drie maanden te gaan, het resultaat van vorig jaar voorbij. Eind 2022 stond de teller op 29.009. De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal.

Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen is in 2017 opgericht om de schatten van de stad nog beter toegankelijk te maken voor de stad. Deels gebeurt dat online; steeds grotere delen van de collecties van het archief, monumentenzorg, archeologie en het museum zijn online te raadplegen. Anderzijds gaat dat om de fysieke toegankelijkheid. In de afgelopen periode zijn al meerdere monumenten aangepast zodat er bezoekers kunnen worden ontvangen. Daarvoor werkt de gemeente samen met ’t Gilde Zutphen. Op dit moment worden er rondleidingen gegeven in de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Berkelruïne en de Nieuwstadskerk. Volgend jaar komt daar de Bourgonjetoren bij.

Wethouder Sjoerd Wannet ziet graag dat zowel inwoners als toeristen de kans krijgen dit monumentale erfgoed te beleven. “Erfgoed is de identiteit van de stad, de monumenten vertellen dat verhaal, aldus de wethouder. Het grote voordeel van de historische binnenstad is dat die zo goed bewaard is gebleven. Op elke hoek is de historische beleving aanwezig en het is dan ook geen wonder dat Zutphen zo in trek is bij toeristen.

De Bourgonjetoren wordt nu eerst omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Daar komt ‘De Hanzeaat’ in, een interactieve presentatie over een belangrijke tijd uit de geschiedenis van de stad, namelijk de Hanzetijd. Volgend jaar zullen de gidsen de bezoekers ook in de Bourgonjetoren ontvangen en rondleiden.

© Foto: Erfgoedcentrum Zutphen