‘Gao asteblieft niet weg’, de gevoelige ballad van De Boetners-zanger Kevin Raayman en singer-songwriter Marise den Bakker bleek zondag bij de DRU in Ulft het ‘haevigste’ streektaalliedje uit Achterhoek en Liemers van dit jaar en won de Gelderse Kleiroze. Het festival in de Dru in Ulft bleek een muzikaal feest dat om meer vraagt. Het presentatiedebuut van Laura van Kaam, oud-winnares van The Voice Kids, was fris en sprankelend, de optredens van Eva Sophie Barkhuysen, Timo van de Sande en Jesse Klein Entink toonden aan dat er veelzijdig jong talent in Achterhoek en Liemers te vinden is. Alle drie straalden zij, voor het eerst met een streektaalnummer, naast gevestigde namen als Jan Ottink en zijn band, de hoofdact van de show.

De verkiezing van het mooiste streektaalliedje van het jaar is altijd een belangrijk onderdeel van Plat Gespöld. De door de vakjury genomineerde Paul Mulder, Henry Welling en de Boetners met Marise den Bakker traden op met zowel het genomineerde lied als met andere eigen nummers. Nadat de stemmen van de vakjury en die van het publiek in de zaal bij elkaar waren opgeteld, bleek het lied ‘Goa asteblieft niet weg’, gezongen door Kevin Raayman en Marise den Bakker, met een nipte meerderheid van de stemmen te hebben gewonnen. Juryvoorzitter Henk Muileman las het juryrapport voor en reikte de trofee, de Gelderse Kleiroze, uit. Henry Welling werd net als in 2015 tweede met het nummer ‘Klein Zuske’ en Paul Mulder derde met ‘Eén hond, twee hönd’.

Achter het winnende liedje schuilt een mooi verhaal. Een deel van het nummer ontstond al in 2019 tijdens een trip van De Boetners naar de Ardennen om nieuwe muziek te schrijven. Er werd toen echter nog niets mee gedaan. “Toen de hele wereld op slot ging tijdens corona, gingen we met de band opnieuw bezig met nieuwe muziek. Dit keer rustige en akoestische nummers”, vertelt frontman Kevin Raayman.

© Foto: Henk van Raaij