Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan. Maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend. In hun woonkamer zijn in deze tijd van het jaar rond de 150 kerstgroepen te bewonderen. Zo’n 150 andere zijn tijdens de kerstgroepententoonstelling in het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg bij Vorden opgesteld. Deze kerstgroepen vormen slechts een deel van een immense collectie. Begonnen met vier identieke kerstgroepen, is de verzameling van Jo Smits inmiddels uitgegroeid tot meer dan 1.300 stuks. Jozef, Maria en het kindje Jezus vormen de basis van elke kerstgroep, al dan niet aangevuld met een engel, de drie koningen, herders en dieren.

”Mijn doel is de groepen zo compleet mogelijk te krijgen”, aldus Jo. Zijn verzameling kent een grote diversiteit. Er is verschil in grootte, herkomst en bouwjaar, maar ook in detaillering en materiaal. Naast gips, porselein, hout, giethars en klei, zijn er bijvoorbeeld ook kerstgroepen van zilver, kristal, mergel, bananenblad en jute. Zelfs van fimo klei worden kerstgroepen vervaardigd; de kleinste hiervan is slechts 4 millimeter groot. Het merendeel van de collectie is afkomstig uit Nederland, Italië en Duitsland, waar de kerststal een belangrijke plek inneemt bij de viering van Kerstmis. Ook zijn er kerstgroepen uit Thailand, waar men vaak heel lang naar moet zoeken, China en de Filipijnen.

De collectie staat het grootste deel van het jaar opgeslagen in dozen op zolder. Eens per jaar zien de beelden het daglicht. Voor de verzamelaar een mooie gelegenheid om ook een breder publiek er van te laten genieten. Het Heiligenbeeldenmuseum toont ook nieuw verworven groepen in een prachtig in kerstsfeer gebracht museum.

© Foto: Heiligenbeeldenmuseum