Bij het prestigieuze nieuwbouwproject Iseldoks in Doetinchem is de gemeente onaangenaam verrast door een PFAS-verontreiniging in het grondwater. Het zuiveren van het grondwater gaat de gemeente 1 miljoen euro extra kosten.

De verontreiniging is waarschijnlijk ontstaan door blusmateriaal. Het oefenterrein van de brandweer bevond zich vroeger in dit gebied, zo schrijft Omroep Gelderland. De bodem is door de gemeente al eerder gezuiverd op PFAS, met een kostenplaatje van een half miljoen. Maar nu blijkt dat het grondwater ook PFAS bevat. De extra kostenpost valt Ingrid Lambregts, wethouder Wonen, rauw op haar dak. “Toen boven tafel kwam dat we weer met een nieuwe PFAS-verontreiniging te maken hadden, zakte de grond onder mijn voeten weg. We hebben als Doetinchem blijkbaar het verkeerde lootje getrokken en zitten nu in de kopgroep van de PFAS-grondwaterproblematiek.”

De gemeente stuitte op de PFAS-verontreiniging tijdens de bouw van het paradepaardje van het project; het wooneiland dat kunstmatig wordt gecreëerd. “Om het eiland heen wilden we een mooie gracht aanleggen, zodat de bewoners vanuit hun huis zo het water op kunnen. We moesten hiervoor kadewanden realiseren en het water dat we tijdens het graven tegenkwamen wegpompen. Het idee was om dit grondwater naderhand weer terug in de Oude IJssel te gooien. Maar inmiddels blijkt dat de PFAS-regels die hieraan verbonden zijn, door de jaren heen dermate streng zijn geworden dat wij al dit water nu eerst moeten reinigen”, vertelt de wethouder.

© Foto: Omroep Gelderland