Eeuwige rust na overlijden is van groot belang voor moslims. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en daarom is in Vorden deze zomer een islamitische natuurbegraafplaats geopend. Mustapha Ouarani heeft zich hier hard voor gemaakt, want zijn eigen vader moest in het buitenland worden begraven en dat doet pijn: “Ik moet ver reizen als ik mijn vader wil opzoeken”.

Een gemeentelijke begraafplaats sluit niet aan bij de wensen die moslims volgens hun geloof hebben. ‘Iemand wordt naar zoveel jaar opgeruimd, maar wij vinden eeuwige grafrust heel belangrijk”, legt Ouarani aan Omroep Gelderland uit. Overleden moslims worden nu nog vaak gerepatrieerd naar een islamitisch land om daar begraven te worden, omdat het hier niet mogelijk is volgens de islamitische traditie. Maar ook dat strookt eigenlijk niet met de gebruiken van de religie. “Vanuit het geloof moet je begraven worden waar je overleden bent”, stelt Ouarani. Daarmee verwijst hij naar de gewoonte om binnen 24 uur begraven te worden.

Na een natuurbegraafplaats in Limburg te hebben geprobeerd, klopte hij in Vorden aan. “Wij werden enthousiast van het idee, omdat we een plek willen bieden voor iedereen,” zegt Luuk Assinck, beheerder van Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden.”

Foto: Omroep Gelderland