Voor de derde keer op rij maakte een groep inwoners uit Barchem en Lochem een dagdeel vrij om met elkaar te praten over ons eten en ons landschap. Deze avond stond de vraag centraal: waarmee kunnen we onze omgeving met nog meer mensen mooier, natuurinclusiever en biodiverser eten.

De groep was te gast bij Landgoedhotel Woodbrooke en eigenaar Gerrit de Vries nam de deelnemers mee in de duurzame ambities van het hotel. Het landgoed streeft naar een menukaart met zoveel mogelijk biologische en lokale producten. Ook worden er, op verzoek van de gasten, steeds meer vegan producten geserveerd. Voor de bedrijfsvoering levert dit echter ook opstakels op. Lokale producten moeten vaak door het hotel zelf opgehaald worden, de voorschriften voor het afnemen van bijvoorbeeld vlees en zuivel zijn streng en met het aantal vegan-varianten neemt de voorraad toe. Het hotel moet voortdurend keuzes maken, waarbij de impact op de bedrijfsvoering en het milieu worden afgewogen. Het hotel heeft afgelopen flinke stappen gezet en draagt het keurmerk van Green Key.

De richtingen gaven inspiratie om concrete acties te bedenken die gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Enkele deelnemers gaan samen met Plus Cornelis aan de slag om te kijken of er nog meer lokale producten herkenbaar in de supermarkt kunnen komen. Anderen gaan verder met educatie over voedsel in de gemeente Lochem. Ook gaan deelnemers kijken of ze meer bekendheid kunnen geven aan de lokale producten die er al zijn en het delen van succesverhalen om boeren te laten zien hoe zij ook op een andere manier inkomen kunnen verwerven.

De drie dialooggesprekken zijn nu afgerond. De groep gaat zelfstandig verder met het uitwerken van de ideeën en de acties om een impuls te geven aan lokaal en verantwoord voedsel dat bijdraagt aan het mooie landschap.

© Foto: Johan Braakman