Er komt een nieuw Achterhoeks lesprogramma voor basisscholen. Dat nieuws is dinsdag gepresenteerd op de persdag van de Zwarte Cross. Organisator Feestfabriek heeft het lespakket ontwikkeld samen met Rijks Universiteit Groningen (RUG), de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL). Bij het lesprogramma hoort ook een app. Het lesprogramma is gratis door scholen aan te vragen en vanaf oktober te gebruiken. Het doel van dit alles: kinderen kennis laten maken met streektaal en het ‘plat praoten’ stimuleren.

Het is al jaren een wens om meer streektaal in het onderwijs te implementeren. Niet alleen het ECAL maakt zich hier hard voor, dat doen ook de Zwarte Cross en Rijks Universiteit Groningen. Zij hebben nu hun krachten gebundeld en, gefinancierd door de NWA, een Achterhoeks lespakket ontwikkeld: Van Old naor Jong: Achterhooks. Dit is een tien weken tellend lesprogramma waarin kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool spelenderwijs leren over en op zoek gaan naar Achterhoekse woorden en de verschillen die er zijn in dialecten van dorp tot dorp.

Bij het lesprogramma met leskaarten hoort een gratis app waarbij alle schoolkinderen, maar ook anderen die dit leuk vinden, spelenderwijs Achterhoeks kunnen leren. Het ECAL heeft de Achterhoekse inbreng geleverd en het inspreken van de verhaaltjes verzorgd. De app (Van Old naor Jong: Achterhooks) is beschikbaar voor zowel Apple als Android en de eerste versie is vanaf nu te downloaden in de verschillende app stores.

Foto: ECAL