© Foto: REGIO8

De titels die kans maken om verkozen te worden tot Beste Boek van de Achterhoek en Liemers zijn bekend. De opvolger van De Beesten van de Ulftse schrijver Gijs Wilbrink wordt zondag 3 maart bekend gemaakt in Toldijk, onder meer Jonah Falke en Karel Berkhuysen en Ingeborg te Dorsthorst maken kans op de prijs.

In totaal zijn er vijf boeken genomineerd om de streekprijs in ontvangst te nemen. De kanshebbers zijn gekozen door een onafhankelijke vakjury. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Vrienden van de Streektaal Lochem en Dialectkring Achterhook en Liemers. De genomineerden zijn ‘Geschiedenis van Mijn Sok’ van Jonah Falke, ‘Grols Gewin’ van Godfried Nijs, ‘Vastberaden en Veelbelovend’ van Frederieke Jeletich-Visser, ‘Kind van Maria en Mao’ van Jos Palm en ‘De oorlog van Jan Massink’ van Karel Berkhuysen en Ingeborg te Dorsthorst.

Eén ding is zeker, de winnaar heeft een historisch tintje. Twee boeken vertellen Achterhoekse familiegeschiedenis. Zo gaat het boek van Falke over de sokkenfabrikantfamilie Falke en Palm vertelt in ‘Kind van Maria en Mao’ het verhaal van de familie Palm uit Zeddam. De Tweede Wereldoorlog is een belangrijk thema in de boeken van Jeletich-Visser en Berkhuysen en Te Dorsthorst. Het boek ‘Grols Gewin’ gaat over de vestigingsstad Groenlo tijdens de bezitting van de Spanjaarden. Vorig jaar maakt ‘Zwientie in den Achterhook’ van Rienke Beernink kans op de prijs, dat was een kinderboek. “Er zijn dit jaar geen kinderboeken binnengekomen en dat vind ik wel jammer”, aldus Marije Stomps van het Ecal. “Het is namelijk belangrijk om de jeugd aan de streektaal te binden.”

De uitreiking van de regionale boekenprijs vind plaats tijdens het Waeketreffen op 3 maart in Toldijk bij zaal Den Bremer. Het is de aftrap van de week oftewel ‘waeke’ van het Achterhoekse en Liemerse Boek.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8