© Foto: REGIO8

Tien maanden na de eerste staking in de zestigjarige geschiedenis van de Aviko in Steenderen, leggen ruim honderd werknemers dit hele weekend het werk neer. Vorig jaar kregen ze een loonsverhoging van 8%, maar dat is door de stijging van prijzen niet meer voldoende, vindt vakbond FNV.

“De inflatie van 2022 werkt nog steeds door in de portemonnee van veel werknemers”, laat Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie, weten. “Een hele grote groep medewerkers heeft aangegeven dat ze geen financiële mogelijkheid hebben om te sparen.” Albert Markerink, medewerker bij Aviko, betreurt dit ook: “Het is jammer dat het moet. Het inkomen is helemaal niet slecht hier, wij zitten echt niet op de ondergrens. Wij hoeven er ook niet boven uit te stijgen, maar dat extra plakje kaas op de boterham is erg fijn.”

De medewerkers willen een loonsverhoging van 5,3%, terwijl de Aviko 4,5% biedt. Daarnaast willen ze dat hun lonen bij nieuwe cao’s automatisch meestijgen met de inflatie. “Zo’n afspraak geeft gewoon rust, voor Aviko is het ook geen onbekende afspraak”, laat Wonnink weten. “Aviko heeft ook een fabriek in België, daar is het zelfs bij wet geregeld.”

Ondanks de zaken bij Aviko goed gaan, hebben de medewerkers niet het gevoel dat zij hier voor beloond worden. “Onze bazen laten ons geloven dat de cijfers omhoog gaan, en dat de kwartaaloverzichten er rooskleurig uitzien”, schetst medewerker Markerink. “Als dank krijg je een appelflap. Dat smaakt wel, maar wij hebben die appelflap het liefst op de rekening.

Een woordvoerder van Aviko laat weten de staking te betreuren: “Wij waarderen de inzet van al onze medewerkers”, laat een woordvoerder weten. “Het is voor ons belangrijk om tot een overeenkomst te komen die recht doet aan de belangen van de organisatie en recht doet aan de belangen van al onze medewerkers, die past bij de ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen waarin we zitten.”

Deze staking duurt tot maandagochtend 07.00 uur. Als het geen resultaat oplevert, sluiten medewerkers nieuwe acties niet uit. “Wij hopen dat wij vanavond weer aan het werk kunnen, maar als dat niet kan nemen wij vervolgstappen”, aldus Markerink.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8