Met Normaal als speciale gast heeft Henk Kelder tijdens het Høkersweekend bij De Tol afscheid genomen als voorzitter van het Anhangerschap, de fanclub van de Achterhoekse band. Na meer dan 25 jaar kondigde hij recent zijn stoppen al aan, nu kregen alle Anhangers de kans om afscheid te nemen van Høken Henkie.

“Hij is altijd in ons midden blijven staan”, zegt anhanger Jan Pleiter, die heel veel respect heeft voor Kelder zijn jarenlange inzet voor het Anhangerschap. “Het is een kerel geweest die wij gigantisch hebben gewaardeerd. Hij is ook gewoon zichzelf gebleven, dat is het mooie van Henk.” De gezondheid van de zeventigjarige Kelder is reden om te stoppen. Hij is COPD-patiënt en een besmetting met het coronavirus wierp hem de afgelopen tijd ver terug. “Ik heb nog 53% van mijn longinhoud over”, zegt de aftrendend voorzitter. “Als je dit organiseert, moet je een topconditie hebben. Dat gaat niet meer en dan moet je stoppen. Ik had geen andere keus.”

Een beter moment om afscheid te nemen was er niet, want het Høkersweekend, waar naast Normaal ook onder meer Høken met de Heinoos optrad, is voor Anhangers misschien wel het hoogtepunt van het jaar. “Het is één grote reünie”, zegt Kelder. “Ze zoeken elkaar allemaal weer op. Het is één groot familiegebeuren.” Dat gevoel deelt anhanger Olthof: “Van jong tot oud, zelfs kindertjes komen hier, tot mannen van tachtig of negentig jaar oud aan toe. Hoogtepunt voor veel Anhangers was een optreden van Normaal mét Ben Jolink op de zondagmiddag, vlak voor de veiling voor het goede doel. Hoewel de boerenrockers in de jaren ’70 doorbraken met Oerend Hard, staat het Anhangerschap volgens Kelder nog als een huis overeind met nieuwe leden. “Ik verneem van het bestuur dat er toch nieuwe jonge aanwas is”, aldus de vertrekkend voorzitter. “Ik denk hé, dat is verrassend.”

Een nieuwe voorzitter van het Anhangerschap moet nog worden gevonden, maar Høken Henkie stelt liefhebbers van het Høkersweekend bij café De Tol gerust. “Ik geef het bestuur de boodschap mee dat dit nooit verloren mag gaan”, zegt Kelder. “Nee, nee, nee, dit moet blijven. Dat willen de Anhangers ook, want die vinden dit geweldig.”

Foto: REGIO8

Meer foto’s in ons fotoboek

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8