Daldeejen, Deurdonderen, Alie en Oerend Hard, allemaal zijn het kanshebbers om dit jaar bovenaan de Normaal Top 100 te komen. Vanuit Café de Tol in Zelhem wordt zaterdag de derde editie van de Normaal-hitlijst uitgezonden door radioachterhoek.nl, voor het eerste mét publiek.

Ook dit jaar stemden veel ‘Anhangers’ op de hitlijst van het lokale internetradiostation, die voor het eerst op locatie wordt uitgezonden. In 2021 kwamen Normaal-fans Harco van Dijk uit Almen en Warnsvelder Peter Puntdroad, directeur van het Achterhoeks Høkmuseum, met het idee om een hitlijst van de Achterhoekse rockband in het leven te roepen. “We hadden in 2021 zin om rond oud en nieuw een speciale aflevering van ‘Tied um te høken’ te maken”, aldus Harco van Dijk, presentator bij de online zender. “Zo is het idee geboren voor de Normaal Top 100. We maakten stemlijsten en deelden die uit op alle feesten waar we kwamen. We hadden meteen gigantisch veel stemmers en konden op die manier een mooie lijst samenstellen.”

In 2022 stond de live-uitvoering van Deurdonderen bovenaan de lijst en ook tijdens de eerste editie in 2021 was dit het geval. Of het nummer een Bohemian Rhapsody-achtige status krijgt en weer de koppositie pakt wil de organisatie nog niet zeggen. “Er zijn wel wat kleine verschuivingen in de top tien”, aldus Sandra Boogert, een van de ‘kantinedames’. Ook staan er dit jaar meer gevoelige nummers in de lijst. “En het is ook opvallend dat er uit de beginperiode van Normaal veel nummers worden gekozen”, schetst Boogert, “Daar hebben we niet echt een verklaring voor, misschien dat de stijl uit die jaren nu weer meer in de smaak valt.”

Dat de lijst nu gepresenteerd en uitgezonden wordt vanuit Café de Tol in het buitengebied van Zelhem is niet geheel toevallig. In de bruine kroeg, ook wel bekend als ‘de Pröhs’, werden meerdere Normaal-nummers geschreven en waren de dialectrockers kind aan huis. “Heel erg gaaf dat we nu in De Tol staan”, vindt Boogert. “Het is begonnen als een lolletje en je zet nu wel wat neer met z’n allen.” Naast de live-uitzending zijn er ook meerdere gasten en treedt Normaal-coverband De Hakviolen op. De entree is gratis.

Er worden niet alleen Achterhoekse gasten verwacht, vanuit het hele land hebben mensen laten weten te komen en zijn er hotelkamers geboekt voor een bezoek aan de bakermat van de dialectrock. “Er komen zelfs mensen uit Canada langs”, vertelt de kantinedame vol trots. “Ze zijn hier op familiebezoek maar ook vaste luisteraars, dat is toch mooi?”

Top 10 2022
1. Deurdonderen
2. Daldeejen
3. Ik Bun Moar Een Eenvoudige Lul
4. De Boer Dat Is De Keerl
5. Oerend Hard
6. Hummelo
7. Noar ’t Café
8. Alie
9. Ojadasawa
10. Ballade Van Een Muzikant

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8