In elke regio in Nederland is sinds januari 2020 subsidie beschikbaar voor aantrekkelijk, innovatief en sterk techniekonderwijs. In de Achterhoek heeft deze subsidie geresulteerd in de oprichting van TechTok: een platform dat jongeren op een creatieve en informatieve manier in aanraking brengt met techniek.

Eén van de drijvende krachten achter TechTok is Tonny te Winkel, de projectleider van Sterk Techniekonderwijs Achterhoek. “Stiekem is TechTok wel afgeleid van het populaire TikTok”, grapt Te Winkel tegen Omroep Gelderland. Het doel van TechTok is om via korte bedrijfsfilmpjes te laten zien wat werken bij verschillende Achterhoekse bedrijven inhoudt.

Bedrijven die mee willen doen, moeten een ‘Vriend van TechTok’ worden. Ze openen dan twee keer per jaar hun deuren voor activiteiten met basisschool- en voortgezet onderwijsleerlingen. “Van buiten zien mensen vaak de voorgevel van een bedrijf, maar ze hebben geen idee wat er binnen gebeurt”, zegt Te Winkel.

Onlangs werd Teamwork Interiors de honderdste vriend van TechTok. De interieurbouwer uit het Achterhoekse Terborg maakt balies, toonbanken, kasten, maar ook kantoorinrichtingen.

© Foto: Omroep Gelderland / John van Lochem