© Foto: RTV Ideaal (archief)

Op de dag dat waterleidingbedrijf Vitens het kookadvies voor drinkwater in de Liemers en omgeving in heeft getrokken, komt het met een nieuw advies voor een deel van de Achterhoek, zo schrijft Omroep Gelderland. Inwoners van Aalten, Dinxperlo, Gaanderen, Oude IJsselstreek en omgeving moeten hun drinkwater eerst drie minuten koken, voor ze het consumeren.

Het kookadvies geldt voor 25.000 huishoudens in Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld, Westendorp en omgeving. De precieze postcodelijst is te downloaden op de website van Vitens. De boosdoener is opnieuw de enterococcenbacterie. Die werd eerder aangetroffen in een reservoir in Ellecom en nu in een reservoir in Dinxperlo. Vitens is als waterleidingbedrijf verplicht om na zo’n constatering een kookadvies af te geven, totdat meerdere testuitslagen aantonen dat het drinkwater weer geheel schoon en veilig is. Het advies geldt in ieder geval tot en met komende zaterdag, 25 mei. Klanten die het betreft zijn door Vitens geïnformeerd, voor zover Vitens contactgegevens van deze klanten heeft.

Vitens zegt te denken dat de bron van de bacteriële verontreiniging zich bevindt in de onthardingsinstallatie in het productiebedrijf Dinxperlo. Het bedrijf heeft deze onthardingsinstallatie daarom tijdelijk losgekoppeld van het drinkwaterproces. Dat betekent dat klanten in het betreffende gebied de komende tijd mogelijk harder water hebben dan ze gewend zijn.