© Foto: RTV Ideaal

Omwonenden van het gemeentehuis in Hengelo zijn een petitie gestart waarin ze vragen om opnieuw te kijken naar een locatie voor de asielopvang. Bronckhorst wil daar een asielopvang realiseren voor tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen voor de duur van tien jaar.

De petitie van de omwonenden is in de eerste twee dagen online ondertekend door meer dan zeshonderd mensen uit Hengelo, Keijenborg en andere omliggende dorpen. Zij verzoeken de gemeente daarmee opnieuw naar de beoogde opvanglocatie achter het gemeentehuis te kijken. Zo zijn omwonenden bang dat de door de gemeente aangewezen hangplek voor jongeren voor onveilige situaties bij de opvang voor vluchtelingen kan zorgen.

Ook het zwembad, de omliggende sportverenigingen en de aanwezige bushaltes spelen voor omwonenden een rol in de oproep. Burgemeester Marja van der Tas laat weten open te staan om de petitie te ontvangen, als het zover is. De zorg van omwonenden dat er alleen mannelijk vluchtelingen zouden komen, wordt ontkracht. “In de andere opvanglocatie, de Betteld (camping, red.), zit een gevarieerde groep. Dat is ook bij het gemeentehuis het doel.”

De omwonenden schrijven in de petitie verder dat de gemeente eenzijdig informeert en er geen overleg over alternatieve locaties is geweest. Dit komt volgens Bronckhorst door de opgave van spreidingswet. De plattelandsgemeente moet 221 vluchtelingen opvangen. ‘Er zijn maar heel weinig locaties geschikt in Bronckhorst, want locaties moeten voldoen aan een groot aantal eisen’, verklaart de gemeente op hun website. ‘Vanwege dit gegeven hebben we zelf de keuze gemaakt en besloten bij onszelf te beginnen met dit terrein bij het gemeentehuis.’

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8