© Foto: REGIO8

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoners hebben zich keihard ingezet voor de bouw van een nieuw dorpshuis, de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV). De vrijwilligers wonnen daarmee de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs, de koning kwam woensdag langs om ze te feliciteren, én in gesprek te gaan.

“Ik vond het prachtig mooi”, aldus Koning Willem-Alexander, die rond 13.00 uur aankwam bij het dorpshuis. “Ik ben natuurlijk bij de uitreiking geweest toen Mariënvelde de prijs gekregen heeft voor leefbaarheid in kleine kernen. Om dan nu met eigen ogen te kunnen zien wat het betekent wat vrijwilligers doen, en wat ze hier opgebouwd hebben om Mariënvelde weer leefbaar te maken. Ik denk dat het een heel mooi voorbeeld is.”

De koning werd warm ontvangen. De dankbare vrijwilligers en inwoners wisten bijna niet wat ze overkwam met het bijzondere bezoek. “Een tijdje geleden zat hij nog aan het staatsbanket met de Spaanse koning en koningin en nu is hij hier in dit kleine dorpje in de Achterhoek”, laat inwoner Jan Hutinck weten. “Wat fantastisch dat je dan wil zien wat wij hier voor elkaar ‘geprutst’ hebben. Dat heb ik hem ook net zo gezegd.”

In 2014 was Willem-Alexander ook in de Achterhoek, toen kwam hij tijdens een streekbezoek samen met Koningin Máxima onder meer in Borculo en Ulft. Wat burgemeester Annette Bronsvoort betreft komt hij snel weer langs: “Je ziet wat het doet met de mensen. Ze kunnen laten zien waar ze heel trots op zijn en de koning is bijna met iedereen in gesprek gegaan. Het is een heel relaxt bezoek geweest, dus volgens mij was het erg geslaagd.”

De koek voor Mariënvelde is nog niet op. Want als winnaar van de nationale Dorpsvernieuwingsprijs, maken ze ook kans op de Europese variant. “Ik wens ze heel veel succes met de Europese wedstrijd die later dit jaar in Oostenrijk plaatsvindt”, aldus de koning. “Met zulke vrijwilligers zoals ik ze vandaag gezien heb, maak ik mij voor Mariënvelde geen zorgen.”

In september blijkt of de Europese prijs ook echt naar het Achterhoekse dorp gaat. De trots van het bezoek van de koning pakken ze Mariënvelde in ieder geval niet meer af. “Ik word er nu nog een beetje emotioneel van”, geeft de geboren en getogen Mariënvelder Hutinck toe. “Dit maak je maar één keer in het leven mee misschien, en ik ben er dankbaar voor.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8