Het is vanaf vrijdagmiddag verboden om water uit beken, rivieren, vijvers en sloten te halen. Ondanks de verwachte regenval van donderdag dwingt de droogte in de Achterhoek het Waterschap Rijn en IJssel tot het afkondigen van een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.

“Hiermee willen we problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen”, meldt het Waterschap Rijn en IJssel over de keuze. Vanwege de hoge temperatuur en het gebrek aan neerslag lopen waterstanden terug. Sinds halverwege mei is er nauwelijks regen gevallen en ook de verwachte neerslag van donderdag is niet voldoende om het tij te keren. Dat de waterkwaliteit terugloopt is volgens de organisatie ook te zien aan de groeiende meldingen van blauwalg in de regio.

Ondanks maatregelen als het plaatsen van droogtestuwen ziet het waterschap geen andere keuze dan het instellen van een sproeiverbod. Dit gaat vrijdagmiddag om 12.00 uur in. Van een verbod op het oppompen van grondwater is nog geen sprake. Het grondwater staat lager dan normaal in deze tijd van het jaar, maar maatregelen zijn nog niet nodig.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)