© Foto: Open Monumentendag Bronckhorst

Ook dit jaar doet de gemeente Bronckhorst weer mee aan de landelijke Open Monumentendag. Het landelijke thema is ‘erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Hoe gaat dat in Bronckhorst gerealiseerd worden? Die vraag gaat comité Bronckhorst invullen, samen met de deelnemers die hun monumenten gratis openstellen voor het publiek. Bij routes wordt meteen gedacht aan wegen en bewegen, van a naar b, het onderweg zijn. Reizen en de wegen waarover zijn geliefd en eeuwenoud erfgoed, denk aan de Via Appia in Rome, de pelgrimsroutes, het Pieterpad en de hessenwegen in ons land.

Netwerken en verbinden zijn thema’s die juist nu actueel zijn in deze roerige tijden. Hoe kunnen monumenten, oude tochtige gebouwen volgens sommigen, mensen verbinden? De grachtengordel in Amsterdam stond in de vorige eeuw op de nominatie om afgebroken te worden, sinds 2010 is het Unesco Werelderfgoed waar velen graag samenkomen. Monumenten verbinden mensen, ook in de tijd, zonder verleden is er geen heden en geen toekomst. Overigens geldt dat niet alleen voor ‘oude’ monumenten, ook musea en moderne gebouwen verbinden, denk aan het ouderlijk huis of het schoolgebouw waar een ieder herinneringen aan heeft en weer doorgeeft.

In het weekend van 14 en 15 september barst het monumentenfeest los. Mensen die dat weekend hun monument willen openstellen, kunnen een mail sturen naar: info@openmonumentendag.nl