De zorg zucht onder toenemende druk en een personeelstekort. Daan Geijs wil via kunstmatige intelligentie het werk verlichten. Met zijn onderzoek wekt de promovendus uit Wehl wereldwijd interesse, zo schrijft Omroep Gelderland. Met zijn onderzoek ondersteunt hij Avital Amir, de patholoog van het Radboudumc. Zij controleert weefsels die binnenkomen op kankercellen.

Dankzij het promotie-onderzoek van Daan nemen computers in de toekomst mogelijk een deel van haar werk over en dat is hard nodig, want volgens Amir neemt het aantal patiënten met huidkanker de laatste jaren ontzettend toe. Ter illustratie: 53 procent van alle kankerpatiënten in Nederland heeft huidkanker. Dat percentage wordt naar verwachting alleen maar groter. De meest voorkomende variant van huidkanker is de basaalcelcarcinoom, ook wel BCC genoemd. Het is een kanker die zich goedaardig gedraagt en niet uitzaait naar de lymfeklieren. Dit type huidkanker is makkelijk te onderscheiden van de andere soorten kanker en wordt nu dagelijks door de patholoog beoordeeld. “Het is de helft van mijn diagnostiek per dag. Dit neemt veel kostbare tijd in beslag, die ik beter kan besteden aan het sneller ontdekken van de gevaarlijke en dodelijke vormen van kanker, zoals melanomen.”

Op dit moment wordt er volgens Daan Geijs wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar BCC. “Eigenlijk is onderzoek naar BCC niet zo sexy. Het is geen gevaarlijke vorm van huidkanker, waardoor het wordt weggezet als een kwaaltje. Vanwege de hoge frequentie laten wij zien dat wij met kunstmatige intelligentie een groot maatschappelijk probleem kunnen oplossen. Een probleem dat niet alleen de druk bij de zorg wegneemt, maar de zorg ook houdbaar maakt voor de toekomst.”

© Foto: Radboudumc