Op donderdagavond 31 augustus werd het Oosterkerkhuis verkozen tot winnaar van de Erfgoedprijs 2023. Dit jaar waren er drie genomineerden die meedongen naar de Erfgoedprijs: de heer M. Wissink voor het renoveren van de Schoppe, het Heurns Veld en de uiteindelijke winnaar; het Oosterkerkhuis en het team van het Oosterkerkhuis.

De prijsuitreiking vond plaats in de Koppelkerk in Bredevoort. Wethouder Ted Kok opende de avond en vertelde over beleidsontwikkelingen op het gebied van erfgoed. Vervolgens gaf Annemieke Lugtigheid, Archeoloog voor de Omgevingsdienst Achterhoek een presentatie over archeologie en erfgoed in de gemeente Aalten. Ze sloot af met een vooraankondiging van de Achterhoekse Archeologiedag die op 4 november 2023 in de Koppelkerk plaats zal vinden. Willem Doodeheefver, voorzitter van de commissie cultureel erfgoed gaf vervolgens een toelichting op de drie genomineerden waarna het Oosterkerkhuis tot winnaar werd benoemd.

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tijdens deze dagen zijn door heel het land monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Dit jaar is het thema van de open monumentendag ‘levend erfgoed’. In de gemeente Aalten openen verschillende monumenten hun deuren. Ook de genomineerden het Heurns Veld en de Schoppe van de heer Wissink zijn deze dagen te bezichtigen.

© Foto: gemeente Aalten