Foto: Oosterlicht Verbindt

Het Oosterlicht zal op 5 mei weer ontstoken worden in het teken van vrijheid. In totaal zullen er vier lampen worden ontstoken, en een piramide vormen in de lucht. Twee in de Achterhoek, en twee net over de grens in Duitsland.

“De lampen zijn een symbolische uiting van vrijheid”, laat initiatiefnemer Hans van den Hurk weten. De lampen zijn inmiddels neergezet in Breedenbroek en De Heurne in Nederland en in de Duitse grensplaatsen Isselburg en Suderwick. Volgens initiatiefnemers Van den Hurk en Lex Schellevis is de grensoverschrijdende samenwerking het doel van het Oosterlicht. “Hoe mooi is het om die vrijheid te laten zien, en dat we verbinding moeten blijven zoeken. Grenzen zijn alleen maar verzonnen door de mens”, zegt Van den Hurk.

Het Oosterlicht zal op 5 mei worden ontstoken, en zal tot en met 9 mei te zien zijn boven het grensgebied van de Achterhoek en Duitsland. Volgens Van den Hurk is er bewust gekozen om de lampen tot en met 9 mei te laten staan. “Iedereen is bekend met 4 en 5 mei”, zegt de initiatiefnemer. “Mensen zijn minder bekend met 9 mei, maar dan is het Europa-dag.” Europadag markeert de verjaardag van de Schuman-verklaring, waarin er gepleit werd voor een politieke Europese samenwerking. Dit voorstel wordt beschouwt als de aanleiding voor wat later de EU is geworden.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8