De opbouw van de Zwarte Cross is vrijdagochtend van start gegaan op de Besselinkschans bij Lichtenvoorde. De eerste paaltjes staan inmiddels in de grond voor het grootste festival van Nederland, dat over drie weken met 220.000 bezoekers verspreid over vier dagen van start gaat.

“We zijn in één moeite doorgegaan vanaf Manana Manana hiernaartoe”, vertelt Jeroen Brummelman, coördinator van de opbouw bij het festival dat dit jaar ontwaakt na een coronastilte. “Het voelt hartstikke fijn om hier na twee jaar afwezigheid weer te staan.” Om het festivalterrein met 33 verschillende podia én een grote camping op te bouwen moet er het nodige gebeuren. “We hebben op dit moment achthonderd paaltjes voor de rijplaten erin zitten”, vertelt Brummelman. “Voor het hele festivalterrein gaan we wel richting de drieduizend paaltjes.”

Op het tachtig voetbalvelden grote terrein is de camping deze editie iets gegroeid in vergelijking met de Zwarte Cross in 2019, van 26.500 naar 30.000 man. Andere kleinere aanpassingen zijn er onder meer aan de podia. “De vaste dingen zoals het hoofdpodium en de Megatent blijven wel op dezelfde plaats staan, maar andere kleine weides en tenten hebben we wel wat verplaatst. De bekende kroegenstraat heeft dit jaar een update gehad, daar komen één of twee tentjes bij en het wordt een pleintje.”

Vanwege de opbouw moet het verkeer rond Lichtenvoorde rekening houden met omleidingen. De komende drie weken zijn de mannen en vrouwen van De Feestfabriek nog druk om het terrein klaar te maken. “We zijn hier nu nog niet 24 uur per dag”, vertelt Brummelman. “Later in de opbouwperiode wel, dan blijven we met een aantal collega’s intern. Nu heb je ’s avonds nog wel iets vrije tijd.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8