Heel Nederland op klompen op 27 juni. Dat is de missie van Janette van Egten uit Lichtenvoorde. Vorig jaar kwam ze tot haar eigen verbazing tot de conclusie dat er nog geen officiële jaarlijkse klompendag is in Nederland. Ze bedacht zich geen moment en riep 27 juni uit tot ‘Dag van de Klomp’.

‘Het staat symbool voor Nederland. Het beroep van klompenmaker wordt regelmatig gedemonstreerd met grote belangstelling bij de vele toeristen die ons land bezoeken. Zij laten zich vaak fotograferen met klompen, en dan is er niet eens een erkende klompendag?’, vraagt Van Egten zich hardop af. ‘Daarom heb ik zelf maar een dag uitgeroepen.’

Dit jaar is alweer de tweede editie van de Dag van de Klomp, laat Janette aan Omroep Gelderland weten. Het beperkt zich nu nog tot wat berichten op social media, het uitwisselen van foto’s en wat summiere aandacht in lokale media. Als het aan de Lichtenvoordense ligt komt daar de komende jaren verandering in. ‘Het zou toch geweldig zijn als over tien jaar heel Nederland ‘kleppert’ op 27 juni omdat iedereen op deze dag vol trots op z’n meest bijzondere klompen naar het werk of naar school gaat. Of wat mij betreft op de klompen naar het gemeentehuis gaat om te trouwen!’, schetst ze haar ideaalbeeld.

Foto: Janette van Egten