Muzehof Centrum voor de Kunsten in Zutphen houdt op 14 oktober het ‘Hanze Koren Festival’. Koren en zanggroepen die willen meedoen, kunnen zich daarvoor nu aanmelden. Het evenement is onderdeel van het Hanzejaar, dat in Zutphen en andere Hanzesteden uitbundig wordt gevierd.

Voor het Hanze Koren Festival wordt teruggegrepen naar het zestiende-eeuwse Zutphens Liedboek, met volkse teksten, bedoeld om te zingen, maar voor het overgrote deel niet voorzien van noten. Hedendaagse componisten hebben drie liedteksten alsnog op muziek gezet. Het is de bedoeling dat deelnemende koren er daarvan minstens één ten gehore brengen. Plus één nieuwe canon, speciaal gemaakt voor het Hanzejaar Zutphen. Verder zingen de koren eigen repertoire.

Het festival wordt geopend met samenzang onder de Wijnhuistoren. Daarna verdelen de koren zich over verschillende historische locaties voor hun optredens. Een belangrijke rol is weggelegd voor stadsdichter/stadstroubadour Wolfram Reisiger. Hij componeerde de Zutphense canon. Ook de Zutphense muzikant Pjotr heeft zijn aandeel in het festival. Journalist en dichter Sander Grootendorst ‘hertaalde’ de oude teksten naar modern Nederlands. Zo wordt een verbinding gelegd tussen het Zutphen van weleer en het Zutphen van nu.

© Foto: Guido Bogert