© Foto: Levend Landschap Vierakker

Tot zo ongeveer de jaren 60 van de vorige eeuw waren er eigenlijk geen tuincentra of plantenkwekerijen waar je gemakkelijk nieuwe planten voor je tuin kon kopen, en kon kiezen uit honderden verschillende soorten. Het aantal soorten was beperkt, maar daardoor werden die planten juist zo typerend voor de boerentuinen. Het afgelopen jaar heeft Levend Landschap Vierakker zich ingezet om deze “ouderwetse” boerentuinplanten terug te brengen in het beeld van Vierakker.

Daarbij is de groep niet over één nacht ijs gegaan. Door interviews met oudere inwoners, die zich nog konden herinneren welke planten vroeger in de tuinen van hun jeugd groeiden, bezoeken aan historische tuinen in het Nederlands Openlucht Museum, informatie van deskundigen van de Nederlandse Tuinenstichting, en literatuuronderzoek kwam de werkgroep tot een lijst van planten die naar alle waarschijnlijkheid vroeger in Vierakker in de lokale boerentuinen voorkwamen.

Eind februari gaf tuinhistoricus Heilien Tonckens een drukbezochte presentatie over het onderwerp bij Theetuin Vierakker. De serre van de theetuin was zeer goed gevuld met ruim zestig geïnteresseerden. Na afloop konden alle inwoners van Vierakker planten bestellen om hun eigen tuin “historisch verantwoord” mee in te richten. En daar werd zeer enthousiast gebruik van gemaakt: een kwart van de huishoudens in het kleine dorp deed een bestelling, en in totaal werden ruim 600 vaste planten en struiken besteld.

Onlangs kon iedereen de bestelde planten op komen halen. Geheel in stijl gebeurde dat met alle middelen van vervoer, tot zelfs de kruiwagen en trekker aan toe. Hieronder is de lijst met de planten te vinden die er besteld konden worden:

© Foto: Bart Hiddinga