Een zonovergoten buitenevenement. Het staat bovenaan het lijstje van elke organisatie, maar wat als de temperaturen oplopen boven de 30 graden tijdens paardensport? Outdoor Gelderland treft maatregelen, zodat paard en ruiter zo goed mogelijk de warme dagen doorkomen. Dierenartsen houden vinger aan de pols, zoals ze dat ook doen onder koelere weersomstandigheden.

“Allereerst hebben paarden niet zo snel last van de warmte”, steekt Julius Peters van wal. Hij is de FEI-dierenarts en wordt in Vragender geassisteerd door dierenartsen van de gerenommeerde paardenkliniek De Watermolen. “Een paard kan zijn temperatuur heel goed regulieren. Het heeft een enorm oppervlakte aan huid waarin ontzettend veel kleine bloedvaatjes doorlopen die warmte aan de omgeving afgeven. Doordat hij wel 150 liter bloed per minuut rondpompt, kan het van nature snel de warmte kwijt.”

Sportieve inspanning onder hogere temperaturen vraagt wel wat extra voorbereiding en nazorg. Outdoor Gelderland probeert daar in te voorzien. In de staltenten zijn de nokken eruit gehaald voor een betere ventilatie. Er zijn extra stroompunten gecreëerd zodat ruiters ventilatoren kunnen laten draaien. Er is een cooling area met drie Skycoolers waar paard en ruiter genieten van een frisse bries en er zijn acht waterpunten en meerdere wasplaatsen om de paarden te koelen na de wedstrijd.

Foto: Wendy Scholten