Heeft u een initiatief dat bijdraagt aan een toekomstbestendig platteland? Neem dan deel aan de Henk Aalderink-prijs die is opengesteld door de P10, het samenwerkingsverband van dertig grote plattelandsgemeenten. Met deze prijs worden inwoners beloond die zich inzetten voor hun dorp of gemeenschap met een vernieuwend en duurzaam initiatief. De winnaar ontvangt tweeduizend euro.

Voorzitter van de P10, Ellen van Selm, geeft aan dat lokale bewonersinitiatieven een grote bijdrage leveren aan een toekomstbestendig platteland. ‘Ik denk bijvoorbeeld aan coöperatie EnergieKansen in gemeente De Wolden, waar inwoners serieuze stappen maken met de ambitie om samen het dorp Ansen aardgasvrij te maken. Dit soort initiatieven, waarbij inwoners het sámen doen, willen we graag in het zonnetje zetten.’ De kracht van het organiserend vermogen van plattelandsbewoners is de rode draad in de Agenda Platteland die vorig jaar werd gepresenteerd door de P10.

De prijs is vernoemd naar de voormalige burgemeester van Bronckhorst en oprichter van de P10 Henk Aalderink. De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De jury is onafhankelijk en bestaat uit Roel During, Marieke Bosch en Ruud de Jong.

Foto: P10