Afgelopen weekend was het weer tijd om de paasvuren te ontsteken. Ook in de regio werden weer vele stapels hout ontstoken. Buurtvereniging Oosterwijk in Zelhem ontstak het vuur al op de zaterdag. De meeste paasvuren waaronder in Hummelo, Halle, Velswijk en Laren werden op de zondag aangestoken.

Op eerste paasdag worden traditioneel paasvuren aangestoken in de Achterhoek. De afgelopen twee jaar, toen de paastraditie niet door kon gaan wegens corona, was het gemis bij de organiserende partijen groot. “We zijn enorm blij en vooral opgelucht dat het weer kan”, liet Ralph van Aken namens Schutterij de Eendracht uit Etten eerder weten. “Eindelijk weer een ouderwets feest.”

Hoewel er tientallen paasvuren werden ontstoken, lag het aantal lager dan een aantal jaar geleden. Zo waren er in Berkelland nog 25 paasvuren, waarvan dertien groteren. Een flink aantal minder dan de tachtig die eerder werden ontstoken. In een andere plattelandsgemeente, Bronckhorst, bleef het aantal met 25 aanvragen wel redelijk gelijk.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: Jeffrey van Londen

Meer foto’s in ons fotoboek