In Nederland zijn circa 4 miljoen mensen die een beperking hebben. Net zoals ieder ander wil ook deze groep genieten van een vakantie of dagje uit in eigen land. De Achterhoek is gastvrij voor iedereen. Daarom zijn verschillende gemeenten afgelopen jaar begonnen met het project ‘Onbeperkt genieten in de Achterhoek’.

Onbeperkt genieten in de Achterhoek komt voort uit een samenwerking tussen acht Achterhoekse gemeenten, Achterhoek Toerisme en Ongehinderd, en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Er is een app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Afgelopen jaar heeft ze de toegankelijkheid in kaart gebracht van meer dan 125 toeristisch- recreatieve locaties, van horeca tot B&B, in de Achterhoek. Om zorgeloos op pad te kunnen zijn er verschillende ‘Ongehinderd op pad routes’ samengesteld. Met deze routes kunnen bezoekers een dagje of weekend naar de Achterhoek zonder op zoek te gaan naar toegankelijke locaties. “Je overnacht bijvoorbeeld in een aangepaste hotelkamer, bezoekt een rolstoelvriendelijk museum en dineert in een restaurant met toegankelijke tafels”, aldus Annemiek Riefel, projectleider vanuit Achterhoek Toerisme.

Tot slot zijn er 14 routes in de Achterhoek gecreëerd die geschikt zijn voor de handbike. Bij de routes worden verschillende tips gegeven voor locaties onderweg waar je goed terecht kunt. De handbikeroutes zijn te vinden op www.achterhoek.nl/routes en liggen in foldervorm bij de VVV-kantoren in de Achterhoek. Kijk voor meer informatie op de website achterhoek.nl en/of ongehinderd.nl.