© Foto: RTV Ideaal / Jeffrey van Londen

Komend weekend zijn er weer vele paasvuren in de regio die worden ontstoken. In Velswijk maken ze er ieder jaar nog een groot feest van. Dit jaar wordt het al voor de 40e keer georganiseerd. Een zestal vrienden en vele vrijwilligers zorgen ervoor dat het paasvuur met groot feest in de feesttenten door kan gaan.

De organisatie begint in januari al met de voorbereidingen en er komt nog wel wat bij kijken. ”Zonder de gemeente Bronckhorst en Provincie Gelderland is het organiseren van het paasvuur niet mogelijk. We hebben een draaiboek en ieder jaar komen er wel regels bij vanuit de gemeente en provincie maar daar kunnen wij gelukkig nog aan voldoen” laat Gerard Reulink van Paasvuur Velswijk weten. ”Ook zijn we trots op de grote groep vrijwilligers die ons helpen het fantastische feest te organiseren.”

De traditie om paasvuren aan te steken is in diverse gemeenten wel minder geworden, zo wordt er in de gemeente Oude IJsselstreek al helemaal geen paasvuur meer gehouden. In Etten is het paasvuur vervangen door vuurwerk. De meeste vuren worden ontstoken op Eerste Paasdag tussen 19.30 en 21.00 uur. Alleen in Laag-Soeren wordt het paasvuur zaterdag aangestoken.

© Video: Dean Schaap