Zwemmers in recreatieplas Stroombroek bij Braamt moeten oppassen voor zwemmersjeuk. De provincie waarschuwt daarvoor nadat er meerdere meldingen en klachten van recreanten binnen zijn gekomen.

“Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet”, zo meldt de Provincie Gelderland. “Uit parasieteitjes komen namelijk larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Via de uitwerpselen van watervogels komen deze parasieten uiteindelijk in het water terecht.” Bij zwemmers kan een allergische reactie ontstaan. Na een eerste contact komt dit in de vorm van lichte jeuk en kleine rode vlekken, bij meerdere blootstellingen aan het geïnfecteerde water kan dit veranderen in grotere hardere zwellingen met intense jeuk.

Bij reguliere zwemwateronderzoeken kan de parasiet niet worden gedetecteerd, daarom is een waarschuwing vooraf volgens de provincie niet mogelijk. Recreanten die toch willen zwemmen in het water in Braamt wordt aangeraden niet in de buurt van waterplanten en riet te komen. Ook moeten ze zich na het zwemmen direct goed afdrogen en droge kleren aantrekken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)