De PFAS-verontreiniging is ondanks het verwijderen van de gifvaten nog altijd aanwezig in en rond het Rutgers-terrein in Doetinchem. Een deel van het gif is gevonden bij een bosperceel, de gemeente denkt dat de nabijgelegen Oude IJssel niet is vervuild.

“Met een bodemonderzoek is afgebakend waar de vervuiling zit”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Het is afgebakend tot met name het deel waar het opgeslagen heeft gestaan.” Die conclusie wordt onderstreept door het onderzoek naar de locatie aan de Voltastraat. De PFAS-verontreiniging concentreert zich op het terrein van het bedrijf, maar het loopt ook beperkt uit richting naastgelegen gronden aan de zuidkant en naar een aangrenzend bosje. Achter dit bosje, dat door inwoners van De Huet wordt gebruikt als wandelplek, zit de Oude IJssel.

Volgens onderzoeksbureau Tauw is er in het bosje ‘in theorie een risico voor de volksgezondheid aanwezig’. De GGD is ook betrokken bij het onderzoek en heeft de plek vorige maand bezocht. Binnen vier weken komt de organisatie met een rapport over de situatie. “Het is alleen gevaarlijk voor de volksgezondheid als je grote hoeveelheden grond opeet”, legt de woordvoerder uit. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat dat gebeurt.”

De lekkende gifvaten en de inhoud daarvan zijn door de gemeente verwijderd van het terrein. In totaal hebben 81 tankauto’s 1.694 ton aan blusschuim afgevoerd. Dit is in verbrandingsinstallaties in België, Denemarken, Duitsland en Frankrijk verwerkt. Op het terrein ligt nu alleen nog een afgedekte partij zandcement die onder de silo’s lag”, aldus de gemeente. “Dit zandcement is verontreinigd met blusschuimwater en voeren we binnen twee maanden af.”

Doetinchem hoopt via de rechter de kosten voor het verwijderen van de gifvaten en de toekomstige bodemsanering nog altijd te verhalen op de grondeigenaar. De kosten voor het afvoeren waren in maart opgelopen tot 369.000 euro. In september krijgt de gemeenteraad meer informatie over de financiële afwikkeling. Dan is er ook meer duidelijkheid over subsidiemogelijkheden.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8