De evenementenbranche staat onder hoge druk vanwege materieel en personeelstekort. Desondanks geeft podiumbouwer Interstage aan dat zij alles op de rit hebben voor de Zwarte Cross.

Volgens Juri van Pul hebben ze verschillende maatregelen genomen om problemen te voorkomen: “Normaal gesproken doen we veel evenementen naast elkaar, maar dit jaar hebben we alles afgezegd behalve de Zwarte Cross en Concert at Sea. Ook doen we geen nachtklussen of lastminute projecten meer.” Naast het afzeggen van projecten is ook de planning al veel eerder dichtgetimmerd: “We zijn in oktober 2021 al begonnen met het zoeken en vastleggen van vakmensen. Normaal gesproken zouden we dit pas in maart 2022 doen”, aldus Juri. Dat dat geen onverstandige keuze is geweest, beaamt Willem Westermann van de vereniging Evenementenmakers ook: “De evenementensector is door de coronacrisis 75% van de vakmensen kwijt geraakt. Het is voor iedereen een grote uitdaging om dit tekort weer aan te vullen.”

Gelukkig ziet Juri dat toch veel vakmensen weer terugkeren: “Freelancers zijn tijdens corona bijvoorbeeld de steigerbouw ingegaan. Maar we zien nu dat een deel hiervan weer terugkomen. Nu het festivalseizoen is begonnen begint het toch te jeuken.” Juri en zijn ploeg bouwen meer dan 100 constructies op de Zwarte Cross. Het merendeel zijn gewone lichttorens, maar er zitten ook ingewikkelde constructies tussen die uniek zijn in de festivalwereld. Denk hierbij aan de podia waarbij crossmotors door de lucht over de band vliegen.

Ondanks de zware periode, heeft de coronacrisis volgens Willem Westermann ook een positief effect op de evenementenbranche gehad: “Je ziet dat bedrijven onderling veel beter zijn gaan samenwerken, in plaats van dat iedereen op zijn eigen eilandje bleef zitten. De crisis heeft ons laten inzien dat we samen sterker staan dan alleen, dat je elkaar nodig hebt. Dat is een goed gevoel om vast te houden.”

Ook Juri ziet de andere kant van de medaille: “Er heerst een saamhorigheidsgevoel, alles verloopt soepel en we helpen elkaar uit de brand. Helemaal bij een evenement als de Zwarte Cross, wat zo groot is. Maar als alles eenmaal draait blijft dat een bijzonder moment.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8