Buslijn 56 in de Achterhoek moet uiterlijk vanaf december weer gaan rijden. De Lochemse politiek wil dat de wethouder er alles aan gaat doen om dat voor elkaar te krijgen bij vervoersmaatschappij Arriva en de provincie Gelderland. Een motie hierover is maandagavond raadsbreed aangenomen. Dat meldt Omroep Gelderland.

Wethouder Eric Jan de Haan van Lochem is blij met de motie. “Dit is een steun in de rug. We hebben vorig jaar ook al een brief naar de provincie Gelderland gestuurd om te kijken of we de buslijn misschien niet eerder terug kunnen krijgen. Met deze motie in de hand kunnen we weer extra kracht bijzetten.” Aldus Eric Jan de Haan. De gemeenteraad van Berkelland sprak zich vorige maand in dezelfde bewoording uit, buslijn 56 moet terug. Sinds afgelopen december is de buslijn tussen Deventer en de Achterhoek uit de dienstregeling gehaald. Berkelland en Lochem gaan samen proberen om de buslijn terug te krijgen.

Nu de buslijn verdwenen is, lijken reizigers de dupe. Langere reis en wachttijden, vaker overstappen en meerkosten zijn aan de orde van de dag. Scholieren hebben volgens de politieke partijen veel extra reistijd om naar school te gaan. Vorig jaar startte een reizigster een petitie die ruim vierduizend keer werd ondertekend. Nu doen verschillende reizigers op Facebook hun beklag. “In het weekend en ’s avonds kom je als jongere het dorp niet meer zelfstandig in of uit”, zegt één van hen. Ook dorpsbelangenorganisatie Wakker Laorne laat van zich horen. De organisatie is een enquête gestart.

Foto: Omroep Gelderland