Op woensdag 26 april wordt bij Dagbesteding & Buurtcentrum Het Bornhof te Zutphen de publicatie Zutphens: klip en kläör gepresenteerd. Deze uitgave is het vijftiende deel in de serie Telgen van ’t WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten). De sprekers op deze middag zijn Lex Schaars en de Zutphenezen Gerrie Willemsen, Gerrit Bril en Rob van Druten. Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, heet u deze middag welkom.

Volgens de initiatiefnemer van de WALD-publicaties, dialectoloog Lex Schaars, toont deze nieuwe Telge aan hoe interessant het Zutphense dialect is: niet alleen de woordvariatie, de humor en de sociale gradaties die het kent zijn dat, maar ook de invloed van het Standaardnederlands. De geïllustreerde uitgave bevat een Zutphens woordenboek, verhalen over het leven in Zutphen door WALD-metwarkers Gerrie Willemsen en Gerrit Bril en Zutphense dialectverhalen uit de 19e en 20e eeuw.

Het woordenboek is gebaseerd op de vragenlijsten die Zutphense WALD-metwarkers gedurende veertig jaar hebben ingevuld. In de Inleiding wordt ingegaan op de bijzondere positie van de Zutphense stadstaal binnen de Achterhoekse dialecten.

© Foto: ECAL