De gemeente Lochem heeft aan de vooravond van de Nationale Indiëherdenking zaterdagochtend de Nederlandse vlaggen verwijderd die omgekeerd aan lantaarnpalen hingen in de gemeente. Een aantal weken was er ruimte voor deze vorm van boerenprotest. De gemeente had nog een beetje hoop dat de boeren ze na meerdere verzoeken gisteren zelf weg zouden halen. Dit verzoek had de gemeente al meerdere keren gedaan.

De gemeente kreeg de afgelopen weken regelmatig klachten en telefoontjes van mensen die de omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte kwetsend vinden. Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. En daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Op 14 augustus is er een herdenking in Lochem.

”Er is ruimte voor boerenprotest, zolang dit binnen de regels gebeurt en er geen onveilige situaties ontstaan. Daarvan zijn in de gemeente overal voorbeelden te zien. Van borden en spandoeken op boerenerven en in weilanden tot boerenzakdoeken aan trekkers en auto’s” laat een woordvoerder van de gemeente Lochem weten.

Foto: RTV Ideaal (archief)