Je rijdt er ongetwijfeld vaak overheen, terwijl je het niet door hebt: detectielussen. Deze meetlussen zijn in het asfalt aangebracht en meten onder meer je snelheid. De lus registreert als je te hard rijdt, maar een prent hoef je niet te verwachten.

Dat pakt goed uit voor bijvoorbeeld automobilisten op de N822 bij Haarlo. Bijna zeventig procent van de bestuurders hield zich daar vorig jaar niet aan de snelheid van 60 kilometer per uur, blijkt uit cijfers van die meetlussen die Omroep Gelderland analyseerde.

Wegbeheerders maken om verschillende redenen gebruik van detectielussen. Ze worden gebruikt om te detecteren of er een auto voor het stoplicht staat of dat er files staan op snelwegen. Maar sommige meetlussen laten ook zien hoeveel auto’s gebruikmaken van de weg, welke soort auto’s dat zijn en hoe hard het verkeer rijdt.

De provincie beheert de N-wegen in Gelderland en gaat ook over de 268 vaste telpunten die in de provinciale wegen liggen. Ze registreren onder meer de snelheid die de auto’s rijden. Rijdt een auto meer dan 7 kilometer per uur harder dan de toegestane snelheid, dan geldt dat als ‘overtreder’.

© Foto: Omroep Gelderland