Ook Gelderland heeft massaal gestemd op de PVV. De partij van Geert Wilders komt in heel Nederland uit de bus als de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Voorlopig sleept de PVV 37 zetels in de wacht. Dat zijn 20 zetels meer dan de partij voorheen had. De provincie Gelderland kleurt PVV-blauw op de verkiezingskaart van Omroep Gelderland. Waar in de Achterhoek, de Betuwe en op de Veluwe twee jaar geleden nog massaal op de VVD werd gestemd, is Wilders’ partij daar nu grotendeels de grootste.

Ook de biblebelt is nog maar moeilijk op de kaart te herkennen. Alleen in de gemeenten Barneveld en Ermelo is de SGP de grootste. In de gemeente Oldebroek stond de ChristenUnie in 2021 stijf bovenaan. Dit jaar verliest die partij daar twee derde van haar stemmen. De PVV is met een kwart van de stemmen ook daar de grote winnaar. Hoewel de PVV ook in steden als Arnhem, Nijmegen en Zutphen een flink aantal nieuwe kiezers aan zich wist te binden, is GroenLinks-PvdA daar de grootste. Twee jaar geleden won in die gemeenten D66 nog flink, maar de partij van Rob Jetten wordt nu overal meer dan gehalveerd. Ook universiteitsstad Wageningen kiest voor de partij van Frans Timmermans, terwijl de PVV daar ook is verdubbeld.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen werd in 80 procent van de Gelderse gemeenten de VVD nog de grootste. Alleen in Rozendaal houdt de partij stand, daar stemde nog steeds een derde van de mensen op de partij van Dilan Yesilgöz.

© Foto: Tweede Kamer / Geert Wilders