Het was een bijzonder gezicht voor inwoners van Vorden, want een stoet van 350 schapen trok donderdag door het dorp heen. De dieren werden ingezet om het gras op de toekomstige schaatsbaan kaal te eten, zodat er een ijsbaan kan komen richting de winter.

“We hadden op de baan vrij hoog gras staan en met machines konden wij er niet bij, omdat het erg drassig is”, legt Hans Wullink, bestuurslid van de IJsvereniging Vorden uit. “Daarom moesten we creatief zijn en via Natuurmonumenten kwamen wij in contact met herder Harr.” De herder kwam als geroepen voor de ijsbaan, vanwege de zware maaiwerkzaamheden die anders met de hand gedaan moesten worden.

“Het klinkt heel bijzonder, maar aan de andere kant, er staat gras en dat moest weg”, aldus herder Harrie Jansen. “Toen kwam de vraag of wij met de schapen iets konden betekenen, want hoe minder hoog het gras, hoe minder water er op moet. Als je dan vorst krijgt is de kans op bevriezing ook eerder aanwezig.”

Om de schapen op locatie te krijgen is een grote trailer voor het vervoeren geen optie. De herder begeleidde met hulp van zijn honden zijn schapen te voet door het dorp heen, met een hoop vrolijke mensen als gevolg. “Het maakt het heel erg leuk om alleen maar blije mensen te zien”, zegt herder Jansen, die zelfs nog een omweg langs een verzorgingshuis maakte om de bewoners op te vrolijken.

Nu het hoge gras weg is, scheelt dat voor de ijsvereniging flink in de uitgaven aan gas. “Het scheelt ons veel kosten voor de waterpomp”, legt Wullink uit. “En mocht het zich in de toekomst weer zo voor doen, dan doen we het heel graag weer.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8 (archief)