Zondagochtend hebben inwoners van Zutphen het grasveld bij het Gelre Ziekenhuis in Zutphen omgedoopt tot het Red het Gelre park, om de gezamenlijke strijd van inwoners voor een volwaardig ziekenhuis een zichtbare plek te geven voor iedereen. Het bord werd door de actievoerders feestelijk opgehangen op het speelveldje waar vijf maanden eerder een groot protest was georganiseerd. Met een opkomst van 1500 demonstranten was dit het grootste protest in de recente geschiedenis van Zutphen.

Bij de onthulling sprak SP-fractievoorzitter Mart de Ridder de menigte toe over het belang van deze acties. De actiegroep Red het Gelre maakt hiermee duidelijk dat de strijd nog niet gestreden is. Het straatbord dient ook als een monument voor de vele acties die inwoners en personeel de afgelopen jaren hebben gevoerd tegen sluiting van afdelingen. Voorbijgangers kunnen via een QR-code onderaan het bord de geschiedenis van de protesten lezen. De actievoerders kijken vooral met trots terug op de actiebereidheid van Zutphen en haar inwoners.

De actievoerders gaan 17 september ook naar het Prinsjesdagprotest in Den Haag om hun onvrede te uiten over de sluitingen van ziekenhuizen. Vanuit Zutphen vertrekt er een gratis bus naar het protest. Iedereen die mee wil kan zich aanmelden via zutphen@sp.nl.

© Foto: Gelre Ziekenhuizen