Uit een longlist heeft de jury de gemeente Regio Oost Achterhoek genomineerd. De gemeente sprong eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop zij kunst en cultuur inzetten om de verhalen achter hun erfgoed te vertellen en om verbinding met bewoners en bezoekers te maken. De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs werkt met ingang van deze editie (2022) ieder jaar met een thema. Dit om beter aan te sluiten bij actuele onderwerpen in de samenleving en om nieuwe accenten te kunnen leggen. In de komende editie 2022 ligt de focus op Erfgoed en kunst.

Gemeenten konden zich aanmelden voor de prijs, of worden genomineerd door leden van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Almere, Breda, Eindhoven en Regio Oost Achterhoek genomineerd. Deze gemeenten sprongen eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop zij kunst en cultuur inzetten om de verhalen achter hun erfgoed te vertellen en om verbinding met bewoners en bezoekers te maken. “We waren heel enthousiast over de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. Het werken met een thema heeft geleid tot een nieuwe impuls, met verrassende kandidaten en een nog interessanter selectieproces voor ons als jury” aldus juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema.

De BNG Bank Erfgoedprijs is de prijs voor de gemeente die het best met zijn erfgoed* omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van 25.000 euro wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt.

Foto: RTV Slingeland