Foto: Stichting VORST

Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, dat sinds 2008 leeg staat, eindelijk een nieuwe invulling. Als alles volgens de planning verloopt kunnen reizigers voor het eerst in ruim veertig jaar een kopje koffie halen.

“Er was al een investeerder die wel geld had, maar geen plan”, laat Paul Meulenbroek van stichting VORST weten. “Wij hebben een plan geschreven voor de invulling van het pand maar wij hadden geen geld.” Deze ‘match made in heaven’ komt niet geheel als een verrassing. Op 13 september 2023 werd al bekend dat de nieuwe eigenaar Arjan Demers op de bovenverdieping drie starterswoningen wilde realiseren, maar voor de benedenverdieping nog geen plan had.

Volgens Meulenbroek is het broodnodig dat er een keer iemand opstaat die het pand onder handen wil nemen. “Het pand is echt in een hele slechte staat. Je hebt het idee dat als je ergens tegen aanleunt dat het omvalt”, licht Meulenbroek toe. “Het zal goedkoper zijn om het pand plat te gooien, maar wij willen het in ere herstellen.” Meulenbroek geeft aan dat zelfs als er geen restauratiesubsidie wordt verstrekt, reizigers binnenkort echt een kopje koffie kunnen halen: “Demers geeft zekerheid dat de plannen doorgaan, het is serieus.”

Stichting VORST huurt de begane grond van het stationsgebouw voor de komende vijf jaar, en wil een stationswinkel, horecagelegenheid en een activiteitenloods realiseren. In de stationswinkel zullen streekproducten, eten en drinken voor onderweg verkocht worden, en kunnen mensen terecht bij een informatiepunt. In de horecagelegenheid ‘De Restauratie’ kunnen reizigers lunchen, en moet een aanvulling worden op de bestaande horecagelegenheden in Vorden.

In de gerestaureerde loods, die tegen het stationspand aan staat, zal ook ruimte zijn voor activiteiten op cultureel en recreatief gebied. “Van beeldende kunst, muziek en theater tot dans, literatuur en filosofie”, aldus stichting VORST. “Denk aan tentoonstellingen, evenementen, cursussen, workshops, lezingen en thematische bijeenkomsten.”

Het stationsgebouw in Vorden opende op 24 juni 1878, en is verbouwd in 1919. In 1982 werd het stationsgebouw gesloten, en werd het vervangen door een overdekt perron. In de jaren hierna heeft een tandarts het gebouw gebruikt als praktijk. In 2008 is het gebouw leeg komen te staan. Een flinke tijd later, in 2023, was er sprake dat Chocolaterie Magdalena een winkeltje zou openen in het stationsgebouw, maar door de stijgende bouwkosten bleek dit niet rendabel.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8