Sinds 25 april kunnen inwoners weer schapen zien grazen op gemeentelijke gazons en bermen in Eefde en Gorssel. Twee kuddes maken ook dit jaar ‘graasrondes’ door en langs deze dorpen. Ze vervangen op veel plekken ook dit jaar weer het maaiwerk met machines en houden kruiden en andere planten kort. De dieren zijn dus hard aan het werk!

In Eefde grazen de ooien nu voor het derde jaar en horen er al echt bij. Vorig jaar ging ook in Gorssel voor het eerst een kudde aan de slag. De schapen dragen bij aan meer natuur beleving in en rondom de dorpen. Zo’n schaapskudde is niet alleen een mooi gezicht, begrazing heeft een paar belangrijke voordelen voor de natuur. De schapen verspreiden zaden, vruchten en plantdelen en zorgen zo voor meer grassoorten, bloemen en kruiden. Dat is aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor vlinders, bijen en andere kleine insecten. Vogels vinden op hun beurt meer voedsel en beschutting. De schapen komen bovendien op plekken die met maaimachines lastig te bereiken zijn.

De dames grazen op geselecteerde plekken en staan ongeveer 24 uur op één plek. De herder zet deze plek af met rasters. Aan de rasters hangen bordjes met een noodnummer. Ziet u iets ongebruikelijks? Dan kunt u de eigenaar meteen bellen. Ieder jaar wordt gekeken naar de beste plekken voor de schapen. De ‘begrazingskaarten’ voor dit seizoen zijn te vinden op www.circulus.nl/wijgrazeninlochem.

Foto: Gemeente Lochem