©️ Foto: REGIO8

Geen volmachten meer voor inwoners van Lochem met een visuele beperking. Voor de allereerste keer werd op het gemeentehuis speciaal voor deze doelgroep een stemhokje ingericht voor de Europese Verkiezingen. Hans Bannink maakte er dankbaar gebruik van, en stemde voor het eerst sinds lange tijd zélf.

“Ik ben er heel blij mee, ik heb al vijftien jaar niet meer zelf gestemd”, aldus Bannink, die met een glimlach van oor tot oor het stemhokje uit kwam lopen. “Ik machtigde altijd iemand, dat is ook fijn, zelf stemmen vind ik toch fijner.” Karin Notenboom, woordvoerder van de gemeente Lochem, vindt dat iedereen zelfstandig moet kunnen stemmen: “Dat vinden wij heel belangrijk. Het moet normaal zijn dat iedereen mee kan doen, zonder daar al te veel moeite voor hoeven te doen.”

Het stemmen voor mensen met een lichamelijke beperking of een verstandelijke beperking kan al langer in de gemeente Lochem, maar het is nu wel voor het eerst dat visueel beperkte mensen zelfstandig kunnen stemmen. Hoe het werkt? “Mensen kunnen plaatsnemen bij het stemhokje, daar ligt een audiobox met koptelefoon”, aldus Notenboom. “Die soundbox leest de kieslijsten voor.”

Wanneer iemand bij een partij naar keuze is, kan diegene op een knop drukken zodat deze partij wordt geselecteerd. “Voor je ligt een mal, daaronder ligt het stembiljet”, aldus Bannink. “In die mal zitten gaatjes, je kan dus zelf tellen welke lijst je moet hebben.”

Toch is het niet altijd zeker dat iemand het vakje goed heeft ingekleurd, dit kan echter ook niet gecontroleerd worden. “Mensen hebben stemgeheim dus dit controleren we niet, we gaan ervan uit dat het met de hulpmiddelen lukt”, aldus Notenboom.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8