Het belooft een prachtige Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book te worden van 5 t/m 12 maart. Er worden namelijk geweldige boeken geschreven in en over onze streek. Het Waeketreffen, de aftrap van de Waeke op zondag 5 maart, heeft een passend onderkomen gevonden in de Koppelkerk in Bredevoort Boekenstad. Daar wordt ook het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2022 bekend gemaakt. Bijna 90 boeken met streekbinding of in streektaal werden er vorig jaar geschreven, weet Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, samen met Dialektkring Achterhook en Liemers en Vrienden van de Streektaal Lochem en umgeving organisator van het boekenfestijn.

De vakjury had er een hele kluif aan om tot een shortlist van vijf boeken te komen. Dit zijn Adembenemend, De beesten, Phoenix, Zwientie in den Achterhook en Zutphen 1572. “Het was lastig voor de jury”, beaamt Siero. “Het is van alles wat: van romans tot kinderboeken en van strips tot historische werken. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. De vijf genomineerde boeken zijn echt goed en genieten al in bredere kring bekendheid. De streektaal komt steeds meer naar voren in de boeken, mooi is dat.

Juryvoorzitter Gerwin Nijkamp spreekt het verlossende woord op zondag 5 maart, als hij in de Koppelkerk te Bredevoort het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2022 bekend maakt. Op het Waeketreffen in de Koppelkerk, dat om 11.00 begint en waar iedereen gratis naartoe kan, wordt ook het nieuwe Waeke-kadobuukske Flonkergood gepresenteerd.

© Foto: ECAL