Harmonie St Radboud viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Een van de jubileumactiviteiten is bijzonder te noemen. De harmonie gaat op zoek naar ‘dé dirigent van Silvolde’. Op 22 oktober vindt de ontknoping plaats en wordt bekend wie van de vijf geselecteerde Silvoldenaren deze eretitel mag gaan dragen. “Het zijn niet de minsten, die we hebben gevraagd om aan dit evenement mee te doen”, vertelt secretaris Camiel Steverink. Liselle Willemsen, Susanne van der Kemp, Petra Böhmer, Jos Holthausen en Bert Navis gaan strijden om de titel ‘Maestro van Silvolde’ en daar moeten ze verschillende vaardigheden voor in huis hebben.

Inmiddels hebben de vijf kandidaten de nodige tools in handen gekregen; een dirigeerstok en twee muziekstukken. Ook hebben ze wat basiskennis dirigeren gekregen, want geen van de vijf heeft ook maar enige binding met het beroep van dirigent. Maar het belangrijkste moment is toch wel tijdens het concert op 22 oktober. Die avond moet er gedirigeerd worden en worden de vijf potentiële maestro’s beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Henk Lubberdink (directeur muziek bij Amphion Cultuurbedrijf), Miranda Loff (coördinator Hafa/Klassiek Amphion Muziekschool) en Robert Wijnands (dirigent St. Radboud) die ook de juryvoorzitter is tijdens de avond.

“Dit is absoluut uniek voor Silvolde en wijde omgeving”, vindt Steverink. “Het concept komt natuurlijk van het bekende TV programma en wij hebben dat in een eigen jasje gestoken en de vijf kandidaten zelf hebben er ongelofelijk veel zin in. Of het ooit een vervolg gaat krijgen durf ik nu nog niet te zeggen. Maar dat er over deze eerste keer nog lang gesproken gat worden in Silvolde weet ik wel zeker.” Het ‘Maestro Concert’ wordt gehouden in Ons Pakhuus in Silvolde, op zaterdag 22 oktober 2022. De aanvang is om 20.00 uur en de entree bedraagt vijf euro per persoon.

Foto: Henk van Raaij