© Foto: Rondje Erfgoed

In de Gelderse Stedendriehoek, het gebied rondom Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, vind je een schat aan bijzonder erfgoed. Van de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp en de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk tot aan Stedelijk Museum Zutphen en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland.

Erfgoedlocaties met boeiende verhalen en bovendien op steenworp afstand van elkaar, heel goed bereikbaar per fiets en soms ook te voet of zelfs per stoomtrein. Al die bijzondere verhalen zijn samengebracht in een uniek routeboekje: naast achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en bijzondere wetenswaardigheden vind je in deze gids ook foto’s en andere afbeeldingen. Maar niet bij elke locatie zijn alle bijbehorende afbeeldingen opgenomen. De stickers die nodig zijn om dit routeboek compleet te maken, krijg je gratis bij een bezoek aan de erfgoedlocaties.

In deze gids vertellen de vijf deelnemende gemeenten iets over hun (erfgoed)geschiedenis en wat je in die gemeente kunt doen, zien én beleven. Van een wandeling langs beken, sprengen en de uiterwaarden tot een bezoek aan één van de vele evenementen of musea die deze gemeenten rijk zijn. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en met hulp van ‘Tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023- 2024’ tot stand gekomen. Naast de gemeente Zutphen vallen ook de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst binnen deze regeling. Rondje Erfgoed is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen die gemeenten en de erfgoedinstellingen die met hun verhalen in dit verzamelalbum zijn opgenomen.