De locaties van het Graafschap College in de Achterhoek zijn maandag weer volledig opengegaan. Na een periode waarin veel digitaal les werd gegeven, zijn alle mbo-studenten nu weer welkom in de klaslokalen.


“Ik heb vooral de sociale contacten gemist”, vertelt studente Lana Nieboer, ook lid van de studentenraad. “Gewoon lekker die interactie tussen studenten.” Hoewel het praktijkonderwijs en examens wel fysiek plaatsvonden, is er ook nu weer ruimte voor les in klaslokalen. “Er is heel veel wel doorgegaan, maar nu mag alles weer”, vertelt Michiel Gerlagh, lid van het college van bestuur van het Graafschap College. “Natuurlijk wel met de beperkingen die er zijn, zoals mondkapjes en het afstand houden. Je zou eigenlijk een smiley op de mondkapjes moeten tekenen, want het is zo moeilijk kijken, maar ik denk dat alle studenten blij zijn dat ze er weer zijn.”

Hoewel de locaties van het Graafschap College open zijn, zijn niet alle klaslokalen gevuld. De regel dat een klas bij twee besmettingen overgaat op online onderwijs is geschrapt, maar een docent kan nog altijd beslissen om een les digitaal te geven als de leraar zelf of een aantal studenten ziek worden. “Op het moment dat er meer dan een aantal studenten ziek zijn, wordt een hele klas naar huis gestuurd”, vertelt bestuurder Gerlagh. “Maar het valt mij eerlijk gezegd nog mee. Het is niet zo dat hier de halve school leegstaat omdat ze allemaal in quarantaine thuis zitten.”

Wegwerken achterstand
Lana merkt dat haar collega-studenten ook blij zijn dat er meer ruimte is voor fysiek onderwijs. “Je hebt altijd mensen die online prima vinden, maar het merendeel is blij dat ze weer terug mogen”, geeft de laatstejaarsstudente Zorg en Welzijn aan. Zelf gaat ze de komende maanden werken aan haar achterstand. “Maar ik denk niet dat de online lessen de achterstanden heeft verergerd, want ik had altijd opdrachten. Ik denk wel dat de ruimte en de omgeving waar je bent je stimuleert om dingen te doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8