Veehouders in de Achterhoek kunnen tijdelijk subsidie vragen voor het nemen van maatregelen om een wolvenaanval te voorkomen. De provincie Gelderland heeft deze regeling opengesteld voor schapen- en geitenhouders in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem, nadat daar deze maand driemaal schapen zijn aangevallen.

Gelderland heeft in 2019 de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe aangewezen als leefgebied voor wolven. Schapenhouders in die gebieden kunnen altijd aanspraak maken op subsidie, zo schrijft Omroep Gelderland, maar voor vermoedelijke wolvenaanvallen buiten het aangewezen leefgebied geldt een calamiteitenregeling. Deze wordt telkens opengesteld voor een bepaald gebied. In de afgelopen maand is die regeling toegepast in onder meer de omgeving van Buren, Tiel en Elburg.

In de Achterhoek zijn volgens de provincie recent driemaal schapen aangevallen. Twee keer in Wehl en één keer in Mechelen. Met de subsidie kunnen schapen- en geitenhouders nu snel wolfwerende rasters aanschaffen en plaatsen.

© Foto: Charris Vantslot