Onlangs stond De Business Club van De Graafschap in de WeekvandeVeiligheid het thema cybercrime op de agenda. Het congres ‘Better Safe Than Sorry’ van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland mocht zich in grote belangstelling verheugen met een opkomstpercentage van 95 procent. De in grote getale aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers uit het veiligheidsdomein kregen een gevarieerd programma aangeboden onder dagvoorzitterschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland.

Jansen nam de zaal mee aan de hand van een niet nader te noemen slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer, dat anoniem wil blijven, een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming op een fris en schoon begin van een nieuwe week was overkomen: alle schermen zwart. De zaal luisterde ademloos, vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad. De ondernemer in kwestie benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. Een op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime, een op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand.

Better Safe Than Sorry is een initiatief van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, startpunt voor Publiek-Private Samenwerking in de provincies Gelderland en Overijssel.

© Foto: PVO Oost-Nederland